Для сонячних діток дуже важливе спілкування

Мова жестів„Перш за все батькам таких особливих дітей необхідно переконатись, чи вони надають достатню кількість можливостей для спілкування мовою жестів щодня. Адже 75-80% проблем із поведінкою тісно пов’язані саме зі сферою спілкування…”

Велику роль у розвитку дітей із синдромом Дауна відіграє спілкування. Для цих діток особливо важлива мова жестів.

Співаючи пісеньки, батькам необхідно показувати рухи, які виконують тваринки з дитячої пісеньки. А перед тим, як дати малюкові пити, потрібно показати, ніби в руці тримаєш горня.
Так дитині із синдромом Дауна буде легше показати батькам те, чого вона хоче.

– Звичайна дитинка віком трьох-п’яти років має 1200 можливостей спілкування на день. У дітей із синдромом Дауна цієї можливості немає, – розповідає голова організації підтримки дітей із синдромом Дауна „Бебі Ко” Ольга Гордієнко. – Тому такій дитині потрібно якомога раніше починати розвивати мовлення.

Розвиток мовлення дуже пов’язаний із тим, що дитина висловлює поглядом, звуками та жестами.
– Батькам особливих дітей треба намагатися “прочитати” та зрозуміти наміри дитини і передану нею інформацію. Адже 75-80% проблем із поведінкою таких малюків тісно пов’язані саме зі сферою спілкування, – каже пані Годієнко. – Вміння спілкуватися сприяє самоорганізації та вдосконаленню. Найчастіше саме брак спілкування є джерелом стресів та агресивної поведінки у дітей із синдромом Дауна.

Тож насамеперед батькам необхідно переконатися, чи вони надають своїй дитині достатню кількість можливостей для спілкування мовою жестів щодня.

– Не чекайте, поки дитина сама звернеться до вас або спробує привернути вашу увагу, – каже Ольга Гордієнко. – Для кращого взаєморозуміння батькам слід частіше застосовувати мову жестів, а також розвивати розумові здібності за допомогою карток із зображеннями предметів.
Дослідження американських учених показали, що діти, які засвоїли мову жестів, швидше засвоюють розмовну мову.

– Скануючи мозок, дослідники з’ясували, що одна і та ж його ділянка активна при використанні жестів так само, як і при вербальному спілкуванні, продовжує голова організації. – Від народження дитині необхідно засвоїти найпростіші жести. Наприклад — їсти, коли батьки показують рукою на рот і промовляють слово „їсти”. „Пити” — імітують, ніби в руці є склянка. Її підносять до рота, при цьому промовляючи слово „пити”.

Співаючи дитині, також потрібно застосовувати жести. Тобто показувати те, про що йдеться у пісеньці.

– На безкоштовних заняттях у нашому центрі постійно застосовуємо мову жестів. Це дає хороші результати, – веде далі голова організації. – Якщо дитина використала жест і ви її зрозуміли, віддячте їй, скажіть „молодець”. Також використовуйте міміку, а кожен жест супроводжуйте відповідним виразом обличчя.

Довідка
Мова жестів – різновид людської мови, при якій жести використовують як базові знаки. В Україні мова жестів існує понад 200 років. Від російської відрізняється переважно артикуляцією – більш відкритими, емоційнішими та виразнішими жестами. Обидві ці жестові мови (українська та російська) формувалися на основі французької.

Розділ: Поради батькам

Без коментування