Про народження дитини із синдромом Дауна краще розповісти рідним одразу

Поради батькамПеред важливою розмовою батькам варто більше дізнатися про це порушення.

Про вроджену ваду дитини родичам та знайомим краще повідомити якнайшвидше, радить голова громадської організації “Центр сприяння дітям з синдромом Дауна «Бебі Ко” Ольга Гордієнко.
Зазвичай у момент, коли батьки дізнаються, що в них дитина із синдромом Дауна, вони не можуть одразу сказати цю новину рідним та знайомим.

– Часто навіть близькі родичі доволі довго не знають про це, – говорить пані Гордієнко. – Але в будь-якому випадку з часом рідні побачать, що дитина виглядає якось не так. Помітять і сором’язливість та відчай батьків. Тоді почнуть ставити запитання. А це може призвести до “напружених” стосунків у родині.

Натомість фахівець радить батькам якнайбільше дізнатися про синдром Дауна, аби підготувати рідних до такого повідомлення та не дозволити їм робити передчасні висновки. 

– Такі батьки повинні знати всі аргументи, які найбільше цікавитимуть рідних, – продовжує голова організації. – Розмова, нехай і болюча, може стати важливим кроком для повернення батькам впевненості в собі та душевного спокою. Вперше про таке говорити важко, потім – набагато легше. Чим швидше батьки таких дітей перейдуть цю межу, тим краще буде і дитині, і їм.

Рідні теж не завжди розуміють, як поводитися в такій ситуації. Вони бояться запропонувати допомогу, щоб її не сприйняли як втручання в особисте життя, та співчуття. 

– Батькам найперше раджу зайнятися справами, що стосуються загальноприйнятих норм догляду за дитиною, – продовжує пані Гордієнко. – Щоденна праця відволікає від негативних думок та допомагає зосередитися на дитині.

А бабусі та дідусі повинні допомагати батькам, однак не перекладати всі обов’язки з догляду за дитиною на себе. 

– Найкращий вихід – розпланувати свій час так, щоб допомогти батькам побути наодинці. Аби мама могла зайнятися своїми справами, коли бабуся чи дідусь наглядатимуть за дитинкою, – додає фахівець. – Адже догляд за таким немовлям нічим не відрізняється від інших.

Якщо в родині є старші дітки, теж не потрібно відкладати розмову з ними на майбутнє. Краще про те, що їхні братик чи сестричка – особливі, розповісти якнайшвидше. Але при цьому підкреслити, що хорошого є в малюкові.

До речі, 85% сімей в Україні розлучаються не через хворобу дитини, а через зовсім інші причини. Тому жінці насамперед важливо сказати про особливості малюка чоловікові -найближчій людині. 
– Батькам, у яких народилася така дитинка, раджу одразу звернутися до організацій, де їм нададуть докладну інформацію, що і як робити. А також вони зможуть поспілкуватися з такими ж батьками. Не відкладайте цей процес, думаючи, що все складеться саме собою, – наголошує Ольга Гордієнко.

Розділ: Поради батькам

Без коментування